Euroligue, Eurocup, Partizan, Crvena Zvezda, Haris Brkić

Posted: 15. decembra 2012. in Uncategorized

Слика

Prva faza u evro kupovima je završena, dakle u Evroligi i Eurokupu, po 16 najboljih ekipa plasiralo se u top 16 fazu. Pa da počnemo sa Evroligom kao najjačim tekmičenjem u Evropi, ukratko najbolje partije u prvoj fazi pružili su Barcelona koja je bez obzira na poraz u poslednjem kolu od CSKA na svom terenu na mene ostavila najbolji utisak,  naravno CSKA je odradio svoj deo posla i opravdao silan novac koji je uložen u ovu ekipu. Četiri srpska reprezentativca u redovima ekipe iz Moskve (Teodosić, Micov, Erceg i Krstić) pružali su solidne partije u prvoj fazi srazmerno minutaži koju su dobijali, Teodosić i Krstić na standardno visokom nivou, Erceg odličan do povrede, Micov epizodista. Dakle, Barcelona i CSKA sa najboljim skorom 9-1 idu dalje, iz grupe D u kojoj se inače nalazio srpski šampion Partizan, dalje idu jos i Bešiktas i Brose basket. C grupa i raspored snaga u njoj je za mnoge iznenedjenje u toj grupi iskusna i dobro popunjena na svim pozicijama ekipa Žalgirisa osvojila je prvo mesto sa skorom 8-2, to je ekipa sačinjena od iskusnih pečalbara evropske košarke predvodjena braćom Lavrinovič, koji po prvi put, osim u reprezentaciji, igraju zajedno. Tu su još i iskusni Hrvat Marko Popović, iskusni bivši reprezentativci Litvanije Jankunas, Javtokas, Kaukenas i kad na sve to dodamo jos tri sasvim solidna Amerikanca i Španskog stručnjaka Joana Plazu to je ekipa koja nije za podcenjivanje i koja vrlo lako može da dogura daleko ove godine u  Evroligi pa što da ne i do fajnal fora. Važeći šampion Evrope Olimpijakos, koji je prilično promenio sastav u odnosu na prošlu sezonu, pre svega otišao veliki trenerski um Dušan Ivković, ipak reklo bi se sa lakoćom dolazi do top 16 faze sa skorom 8-2 kao i Žalgiris. Dalje iz te grupe idu i Anadolu Efes i Caja Laboral. Ispali su debitant Cedevita što se i očekivalo, ali i skupi tim Emporio Armani što se nije očekivalo i po meni je ta ekipa najveće razočarenje prve faze. Grupa B, Makabi i Unicaja na standardno visokom nivou i reklo bi se bez problema idu dalje sa skorom 8-2. Iz te grupe dalje idu i Montepaski i Alba, ja mislim zasluženo i očekivano. Najujednačenija grupa ove faze, bar po stanju na tabeli, ali i po partijama koje su ekipe pružale. Prvu poziciju je zauzeo Real Madrid koji je i najefikasnija ekipa prve faze a ima skor 7-3, drgi je bio Khimki izuzetno iskusna ruska ekipa, treci Panatinaikos koji bez Željka Obradovića više nije ona ekipa koja je mlela protivnike bez problema do samog fajnal fora. I četvrti u toj grupi je Fenerbahče Ulker. To je onako ukratko pregled prve faze, po grupama. U daljem tekstu osvrnuću se na nastup srpskog šampiona u prvoj fazi.

Слика

Partizan mts ove godine  nastupio sa najmladjom ekipom u takmičenju i nije se obrukao, čak moglo bi se reći da je prikazao odlične partije u prvoj fazi. Medjutim, odsustvo sreće, ali i nesigurnost i neiskustvo mladog sastava ostavilo je Partizan na poslednjem mestu u grupi sa skorom 2-7. Počelo je loše, poraz u Istambulu i ako se očekivao mislim da je bio prevelik i mislim da je to najlošija partija šampiona Srbije ove sezone u Evroligi. Onda na red dolazi partija koja je pokazala da ovaj mladi tim ima perspektivu i budućnost, u prepunom Pioniru Partizan je umalo iznenadio prvog favorita takmičenja, CSKA je slavio tek nakon produžetka 71-76, pa zatim gostovanje Lietvus ritasu i reklo bi se kasno budjenje Partizana u toj utakmici i opet poraz. Sledeći meč je bio u Blaugrani protiv Barselone i hrabra partija crno belih, ali opet poraz posle produžetka. I onda, po meni, utakmica koju Partizan nije smeo da izgubi, a to je Bamberg u Pioniru, vodio je Partizan skoro celu utakmicu i na kraju neobjašnjivo stao i dozvolio Nemcima da slave u Pioniru i tako sebi znatno smanje šanse za top 16. Usledili su pobeda nad Bešiktasom kod kuće,  može se reći očekivano, poraz od CSKA  u Moskvi takodje očekivano i pobeda nad Lijetvusom kod kuće, naravno očekivano. U pretposlednjem kolu u Pionir dolazi Barselona i pred prepunim tribinama junačka partija crno belih i opet produžeci i opet neiskustvo, nedostatak sreće i pobeda Barselone. I pored svih ovih rezultata Partizan je u poslednjem kolu imao šanse za prolaz, bila mu je potrebna pobeda u gostima protiv Bamberga. Loše prvo poluvreme uslovilo je Partizan da juri rezultat celo drugo poluvreme i stigao ga je na kraju, ova utakmica kao i mnoge Partizanove ove godine odlazi u produžetak  i opet utakmica na jednu loptu i opet poraz. Sve u svemu moglo je biti i mnogo drugačije po Partizan, ali koštale su ih godine.Mislim da će ovom mladom timu ušesće u Evroligi ove godine biti velika škola.

Слика

Idemo sad na Eurocup. Drugo po snazi takmičenje u Evropi, koje je ove sezone bilo izuzetno jako sa ekipama sa velikim budžetima i ekipama koje imaju Evroligaške ambicije, navešću neke od njih: Valencia, Bilbao, Triumph, Lokomotiva Kuban, Galatasaraj, Donjeck, Uniks Kazan, Spartak St, Petersburg, Cahasol itd. i naravno naša Crvena Zvezda.  U top 16 fazu su prošli sledći timovi, iz grupe A: Kijev i Ninburk, iz grupe B: Bilbao i Budućnost, iz grupe C: Trijumf i Riga, iz grupe D: Valensija i Banvit, iz grupe E: Lokomotiva Kuban i Galatasaraj, iz grupe F: Uniks i Zelen Gora, iz grupe G: Spartak St. Peterdburg i Ulm, iz grupe H: Crvena Zvezda i Cahasol. Detaljnije ću se posvetiti nastupu Crvene Zvezde u daljem tekstu.

Слика

Crvena Zvezda je  posle pauze od nekoliko godina ponovo izašla na evropsku scenu, finansijski problemi su prošlost zahvaljujući pre svega predsedniku kluba Nebojiši Ćoviću i ekipa može da se koncentriše samo na teren i pokaže da li je u stanju da napravi neki značajniji rezultat u Evrokupu ove godine. Šta reći o rosteru Crvene Zvezde, povratak u klub iskusnog kapitena Igora Rakočevića mnogo će značiti ovom timu, tu su od pojačanja još stigli Savović izuzetan igrač na poziciji četiri što je i pokazao njegov učinak u dosadašnjem toku sezone, skoro na svakoj utakmici Savović ima dabl dabl učinak. Tu su još i Marko Simonović, koji je u nešto slabijoj formi na početku sezone i Raško Katić povratnik u redove crveno belih i možda najkonstantniji igrač Zvezde do sad. Tu su i Amerikanca Brauna, Nelsona i Skota te starosedeoci Radivojević, Lazić i Subotić i mladi Cvetković i Mitrović. Po meni, izuzetno respektabilan sastav, jedan od najboljih u regionu što uostalom i pokazuju njihovi dosadašnji rezultati u Eurokupu. Crvena Zvezda je odlično otvorila sezonu u Eurokupu pobedom nad francuskim Orleanom u prepunom Pioniru, u prelepoj atmosferi navijanja Delija koji inače i dalje bojkotuju utakmice regionalne ABA lige. Laganih dvadeset razlike za Zvezdu 93-73. Gostovanje koje je sledilo u Španji važilo je za najteže, medjutim, izabranici Vlade Vukoičića su vodil celu utakmicu i činilo se da će Zvezda ostvariti laganu pobedu na najtežem gostovanju, ali crveno beli uspeli su da prokockaju sve što su sticali čitavih 37 min. Za 3 min Kahasol je uspeo da stigne ogromnu prednost i utakmicu uvede u produžetak, ipak u produžetku Crvena Zvezda pribranija, mirnija i sa dužom klupom, dobija utakmicu 93-95. Treće kolo, šuterski obračun u Pioniru Crvena Zvezda – Dinamo Sasari 116-104, sta reći o ovoj utakmici prava NBA košarka vidjena je u Pioniru, prštalo je na sve strane, trojke, kontranapadi, zakucavanja i sve ono što ovu igru čini lepom. 7500 gledoca u Pioniru gledalo je dvoboj Igora Rakočevića i Butsija Tortona, koji je dobio Igor i pokazao da nije za staro gvoždje i da nije uzalud dva puta proglašavan za najboljeg strelca Evrolige. Posle ove utakmice usledila su dva gostovanja u Italiji i Francuskoj i oba je Crvena Zvezda dobila i na kraju u poslednjem kolu utakmica bez rezultatskog značaja za Zvezdu a vrlo bitna za Kahasol jer im je pobeda obezbedjivala prolaz dalje. U Pioniru Kahasol slavi 76-70 i nanosi Zvezdi prvi poraz u Evrokupu. Dakle, da rezimiramo, Crvena Zvezda sa skorom 5-1 kao prva u svojoj grupi ide dalje u top 16 fazu i s obzirom na sve prikazano mislim da ima čemu da se nada u top 16. Grupa u kojoj se Zvezda našla u drugoj fazi je izuzetno teška, pored Zvezde tu su i Galatasaraj, Uniks i Ulm, po meni, najteža grupa u top 16, ali mislim da Crvena Zvezda nije bez šansi naročito ako pred svojim navijačima igra dobro i pobedi sve tri utakmice.

Sve u svemu to je bio moj osvrt na prvu fazu evropskih takmičenja i ućešće srpskih klubova. Nadam se da vam se dopalo i da nisam smorio.

I za kraj da podsetim da je 15. Decenbra pre 12 godina ubijen Haris Brkić igrač Partizana, na prkingu ispred Pionira sa dva metka u glavu. Negove ubice i dan danas nisu pronadjene.

Слика

Počivaj u miru majstore.

Do sledećeg teksta pozdrav.

.

komentari
  1. […] Euroligue, Eurocup, Partizan, Crvena Zvezda, Haris Brkić 15. децембар 2012. […]

Postavi komentar